En ny fortælling – Salmon Street
“Mesterskaberne” på DR1 - program 5

En ny fortælling

 Anders har været ved tasterne igen og som opfølgning på sidste uges opslag, har han lavet dette skriv: 

Det er 14 dage siden at jeg lavede opslaget ”det er kun de dumme, der bliver håndværkere”, og nu har stormen efterhånden lagt sig. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi regnet med at det skulle få sådan en medfart. Næsten 32.000 tusind delinger taler sit tydelige sprog. Det er ikke bare mig, der er indbildsk. Vi har VIRKELIG et problem i samfundet.

 Jeg har modtaget et hav af beskeder fra forældre, udannelsesvejledere og ikke mindst unge, der står ved en skillevej nu eller allerede ER optaget på et studie, som de egentlig ikke brænder for. De har valgt erhvervsuddannelserne fra fordi de ikke er “dumme”. 

 Jeg havde egentlig opgivet kampen om at viderebringe den ”gode fortælling” som ”lavtuddannet” håndværker, da jeg de seneste par år ikke har mødt opbakning blandt de instanser, jeg har kontaktet. Da jeg for et år siden købte mit hus i Valby skrev jeg blandt andet til DR1, DR3 og et par produktionsselskaber om ikke vi skulle indgå et samarbejde for at fremme synet på håndværkere. Jeg ville gerne lægge hus til en ”filmatiseret studievejledning i erhvervsuddannelser” for stort set ALLE fag skal indover huset inden vi er færdige. Tømrere, murere, malere, VVS´ere, tagdækkere, anlægsgartnere, kloakarbejdere, diamantborere, elektrikere, gulvlæggere osv. Jeg har et fremragende håndværker-team, der både er sympatiske, arbejdsomme, passionerede og inspirerende. 

 

Her er et lille uddrag af min mail fra juli 2018:

 ”Min mærkesag er at få unge mennesker til at tage en erhvervsuddannelse. Der er mangel på håndværkere og det anslås at vi i Danmark i 2025 kommer til at mangle 70.000 faglærte, hvis ikke der bliver gjort noget drastisk. Populariteten ved at tage en erhvervsuddannelse er støt dalende , fordi der simpelthen mangler forbilleder og ”den gode fortælling” om erhvervsuddannelserne. Fagene drukner i fordomme og samfundssynet med at man skal have så høj en uddannelse som muligt!”

 Det ville være en fremragende case for at vise hvad de enkelte fag stod for hver især og hvordan sammenspillet mellem håndværkerne er. Der er gode muligheder for at vores nuværende bolig ender i boligbladene, for vi er allerede blevet kontaktet af diverse bureauer på baggrund af vores lejlighed i Laksegade. Men jeg hørte aldrig noget fra modtagerne af min idé! Ikke så meget som et ”tak for din mail. Vi er desværre ikke interesserede”. Specielt var jeg skuffet over DR, da det i høj grad ville være public service at sætte fokus på erhvervsuddannelserne. Men i stedet rullede programmer om e-sport og ungdomslivet på gymnasiet over skærmen. 

Jeg har kendt til tallet om de 70.000 manglende faglærte i mere end 3 år. For mig at se har ingen ting ændret sig i den mellemliggende periode. Jeg regnede oprigtigt med at slaget var tabt og at jeg talte for døve øren ved at lave mit opslag. Men jeg havde behov for at få afløbet for 11 års tanker og så var det henvendt til dem, der gad at læse det. Nu er opråbet nået ud til 2 mio af de 3,8 mio, registrerede brugere af facebook i Danmark. Jeg er meget overvældet over de søde beskeder og viljen at dele og bakke op om mit opslag og jeg føler ikke at jeg kan lade den ligge her. Når politikerne ikke vil tage kampen, så må vi gøre det sammen! Jeg vil gerne kæmpe for et bedre syn på håndværkerene i det omfang det kan lade sig gøre med de andre bolde, jeg har i luften.

Jeg kommer ikke til at gå ind i politik. Jeg har simpelthen ikke evnerne til at tale så meget udenom, uselvstændigheden til at være underlagt en spindoktor eller kynismen til at mele min egen kage på bekostning af befolkningen.

Jeg håber at en ny regering er den forandring Danmark har brug for. At de indser hvilke problemstillinger vi står overfor og hvor vigtigt det er, at der sker noget nu, så vi kan få ændret synet på erhvervsuddannelserne! Der er brug for ALLE i samfundet, men lige nu er der mest brug for flere faglærte.

-Anders

#nyfortælling

5 kommentarer

 • Mette

  Bare fordi I ikke har fået opbakning fra DR eller andre aktører betyder det jo ikke at det er en dårlig idé!
  Det lyder jo som et virkelig fedt projekt. At kunne følge med i alle de forskellige håndværkerfag som er med i “projekt hus” fra start til slut.

  Der er jo alligevel ingen unge der ser tv. Hvad med at være synlige, der hvor de unge, som skal finde deres vej i livet, er? Opret en youtube kanal. Find spons/reklame. Lav jeres HELT EGET og inspirer unge og åbne deres øjne op for de mange fede muligheder der er inden for håndværkerfaget.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Salmonstreet

   Du har helt ret Mette! Det kunne godt være den vej man måske skulle gå! Men fordi vi har så mange jern i ilden pt. ville det nok blive svært for os, hvis vi også skal stå for produktionen af den slags…. Men det kunne være at man skulle overveje det når vi er lidt længere med vores eget hus 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette Marie Thomsen

  Jeg er enig med dig i at erhvervsfagene er blevet talt ned i mange år, men jeg er ikke helt enige i at politikerne ikke har prøvet at gøre noget. I den del af Danmark, som jeg kommer fra, er det trods alt meget mere almindeligt at tage en erhvervsuddannelse end i din del og jeg tror ikke kun det er politikerne, der skal gøre mere end de tidligere har gjort (flere penge til uddannelsen) men også erhvervsvejledere og andre, der har indflydelse på de unges valg af uddannelse. Her har dit tidligere indlæg været en kærkommen anledning til endnu engang at tage debatten i det offentlige. Tak for det!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Elisabeth

  Hvor er det godt du tager hul på dette problem, så vi kan få vendt den udvikling også af hensyn til de unge der ikke tør stå udenfor de normer der tæller højest.
  Det jo nemlig sådan at alle job er nødvendige for et samfund kan fungerer.
  Jeg selv er 73 år og derfor har jeg haft mit arbejdsliv på godt og ikke altid lige spændende, men der var brug for mig. Jeg er i dag gældfri og har det godt selv om jeg kun har min folkepension og ATP.
  Hvor vil jeg hen med det? Jeg prøver at sige det ikke altid handler om store summer for at blive lykkelig i sit liv.
  Det handler mere om at stå op til et job man er glad for og så gøre det der gør lykkelig i stedet for hele tiden at skulle stræbe efter hvad naboen kan og gør.
  Igen en stor tak for at du prøver at åbne folks øjne for dette problem. Det vidner det store antal der har set og delt dit opslag om. Så tak til dig og Trine stort knus fra mig

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Salmonstreet

   Hej Elisabeth
   Tak for din kommentar. Der er nemlig brug for alle og ingen er mindre værd qua deres job. Jeg skal nok se om ikke jeg kan skabe lidt ringe i vandet og hjælpe til med at få vendt skuden.
   Mvh. Anders

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

“Mesterskaberne” på DR1 - program 5