Sikke en forandring!!! – Salmon Street
Hvordan har du det, når du forlader dit hjem?

Sikke en forandring!!!

Jeg kan næsten ikke få armene ned! Vi har fået det nye store vindue monteret i køkkenet og sikke en forskel det har gjort! Wauw!!! Før var der jo kun hvad jeg vil kalde et maltplaceret “kælder-vindue” i det store rum, som jo skal blive til vores kommende køkken – Men nu har vi fået sat et af vores nye smukke vinduer fra Outrup i, og det er simpelthen blevet endnu bedre, end jeg havde drømt om! Det strømmer ind med lys, i dét der før var et lidt dunkelt rum, og vi har også endelig fået et kig til vores baghave/baggård. Tænk hvad sådan et vindue betyder for et rum! (Så nu forpligter det mht. at have en pæn baghave! Så er det godt at vi efterhånden er så langt i processen, at vi ikke længere har brug for en losseplads deromme 😅)

*Hvis du vil læse lidt mere om hvilke vinduer og døre vi har valgt til vores hus (da de ALLE sammen skal skiftes, så de bliver lige så flotte som vores nye vindue) så kan du gøre det på dette link:

https://salmonstreet.dk/2020/05/11/en-dag-vi-har-glaedet-os-meget-til/

Her er ét af billederne af det nye fine vindue fra Outrup, men lad mig lige tage jer med på rejsen mht. hvordan det er endt så fint…. For det er lidt af en arbejdsindsats/proces der skal til, når der skal laves om på husets originale udseende, som fx. Når man skal skifte et lille vindue til et stort, og man samtidig vil bevare og respektere stilen i den gamle præstebolig, og prøve at gøre det endnu bedre end det originale! Det er vigtigt for os at huset ikke virker for “moderniseret” og at det ligner noget huset kunne være bygget med dengang i 1913.

Her er det originale vindue – som ikke gav meget lys til vores kommende køkken, og som sagt havde vi slet ikke noget kig til vores ude-arealer. Anders har fjernet lidt af pudsen for at se hvad der gemte sig indenunder. Vi drømmer jo om at få de originale gule mursten frem igen – men vi ved endnu ikke helt om dette bliver muligt.

Og her et billede fra vores kommende køkken hvor du kan se vinduet indefra (billedet er fra inden vi begyndte at fjerne de gamle gulvbrædder). Og på billedet nedenunder, er vi så småt begyndt at fjerne mursten for at få plads til det nye store vindue.


Der er sat soldater op for at støtte væggen/huset, da der skal pilles en masse mursten ud og der skal sættes en stor beton-overlægger i for at være sikker på, at vores gamle hus kan holde til det nye vindue – og til at vi laver om på konstruktionen. Vi har valgt en overlægger i beton, da vi synes det passede til vores lidt rå stil, og vi ønskede at den var synlig. Før var der kun en lille tynd overlægger i træ, og man kan undre sig over at den har været stærk nok… Men tingene var bare lidt anderledes dengang i 1913, og huset har heldigvis ikke fået nogle sætningsskader.

Der er bygget et repos/stillads over kælderen, så der kan arbejdes fra begge sider. Det er noget mere praktisk og gør at man kan holde lidt mere af rodet og støvet udenfor.

Det ser altså lidt halv-farligt ud, når man begynder at fjerne mursten og der pludselig er et kæmpe hul i huset! Men dejligt at vi endelig kan kigge ud til baghaven. Men man kan godt forstå hvorfor det er vigtigt at støtte huset med soldater mm. Når man ser de kommende billeder…

 

Så er det gamle vindue snart klar til at blive taget ud, så vi kan få mere lys ind.

Vores gamle fine hus! Det er lidt underligt at lave sådan et kæmpe hul i huset, men jeg er sikker på at det nok skal blive godt.

Og nu begynder det endelig at ligne noget! Opmuring er startet og man kan begynde at fornemme hvordan det bliver! Størrelsen på vinduet er valgt ud fra hvad der ville være det mest naturlige til huset, uden det virkede for bombastisk, selvom det er smukt med kæmpe vinduer! Men dette er nu temmelig stort selvom billederne kan snyde lidt, da vi har ret højt til loftet.

Den store og meget tunge beton-overlægger er kommet på plads. Og det blå plast i loftet bliver skiftet ud med trædeglas, så der kommer endnu mere lys ned oppe fra førstesalen og der bliver kig imellem de to etager.

Vi lukker forsvarligt af, så der ikke kommer ubudne gæster om natten!

Der er blevet muret en meget fin bue over vindueshullet i gammel stil med hjælp fra vores faste mureteam. Disse buer er der også er på de andre vinduer under pudsen. Så er vi nemlig på den sikre side, hvis vi kan få murstenene frem på facaden igen.

Der er lavet en skabelon i træ, som skal sidde i en uge eller to, inden den må blive fjernet (afhængig af vejret), da der bliver muret med kalkmørtel.

Der bliver så fint et kig fra køkkenet! Nu glæder jeg mig endnu mere til at få et rigtigt køkken igen efter 2 år uden!

Kalkmørtlen er tør og vi kan nu fjerne træ-skabelonen, så vi kan sætte vinduet i fra Outrup i. På billederne kan I måske også bedre fornemme størrelsen på vinduet – og højden til loftet med Anders i billedet, som har en højde på 190 cm.

Vi har taget selve vinduerne ud og har nu monteret rammen. Man kan allerede fornemme, at det har gjort en kæmpe forskel at få et andet vindue i.

Det bliver så fint! Og jeg krydser fingre for at huset kan klare at vi fjerner det gamle puds, for det ville da være så flot med de gule mursten til vores nye mørke vinduer!

Alle vinduer og døre skal skiftes, men vi vil gerne have ordnet facaden inden resten bliver skiftet – med undtagelse af kælderdøren, som snart kommer i.

Planen er at der kommer en lille altan der, hvor I kan se at det er sat brædder op foran terrassedøren på førstesalen (Der har været altan før i tiden, men den er blevet pillet ned for en del år siden pga. dårlig stand), og så skal vi have ordnet kældertrappen mm. Og så drømmer jeg rigtig meget om, at have en form for slyngplante til at vokse op ad facaden heromme – Og så skal der naturligvis laves en fin Og hyggelig “baggård”.

Det gør en kæmpe forskel for rummet, at man kan kigge ud nu synes jeg! Jeg har aldrig rigtig forstået det med “kælder-vinduer” i stueplan. Vi har også et i vores kommende soveværelse i stueplan, men her er dog også et “almindeligt” stort vindue, så der spiller det ikke lige så stor en rolle for rummet.

Og endelig har vi et stort vindue i køkkenet! Der skal lige repareres nogle huller i væggen osv. Men planen er at give væggen noget behandling, så den bliver mere ensartet og man ikke ser så tydeligt, at vinduet er skiftet – og så kommer murstensvæggen selvfølgelig til at stå rå i vores kommende køkken.

 

2 kommentarer

 • Pernille

  Hvor er det fint. Jeg er spændt på at se trædeglas monteret.
  Vi har faktisk et højt vindue i et af værelserne i stueplan, men det er krav fra kommunen ifht kig til nabo da den ene ende af huset er hævet over naturligt niveau på grunden. Så en slags kompromis.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Salmonstreet

   OK, vores nye store vindue vender heldigvis ikke mod nogle naboer, der kan føle at de nu bliver udsat 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvordan har du det, når du forlader dit hjem?