Sådan renoverer vi vores kælder trin for trin – part. 1 – Salmon Street
Kunst og plakater til boligen

Sådan renoverer vi vores kælder trin for trin – part. 1

Vi har fået rigtig godt gang i vores kælderrenovering og det føles virkelig godt at få lidt mere styr på den del af total-renoveringen af vores gamle præstebolig! Det skal ikke være nogen hemmelighed at vi har været lidt bekymrede undervejs, for den så ikke for godt ud dengang vi overtog huset og det blev ikke bedre da vi fik pillet de gamle træpaneler ned. Men nu er vi kommet til et sted i processen, hvor vi kan mærke hvor meget det betyder at få styr på den del af huset også. For det er trods alt hele fundamentet for huset og vi vil gerne have et sundt og godt hus all-over, der kan holde rigtig mange år endnu! De ekstra kælder-kvadratmeter har en stor prioritet for os og helhedsindtrykket af huset, og derfor er det vigtigt for os at få lavet en kælder som er rigtig rar at opholde sig i.

En kælderrenovering kan virke som en ret tung process, og det er bestemt heller ikke billigt. Der er rigtig mange måder man kan gribe det an på, og vi vil prøve at tage jer igennem vores process og hvordan vi har valgt at gøre. Det er svært at give et tal på hvad denne type renovering koster, da det kommer an på hvor meget man selv kan – men et slag på tasken vil nok være nogle hundrede tusind for vores vedkommende – når det hele er færdigt (dette er prisen uden vores spa-afdeling)

Hvis du lige vil se hvor vi startede med kælderen og hvordan den så ud da vi overtog huset, så er der masser af billeder på dette link :

https://salmonstreet.dk/2018/08/30/kaelderen/

 

Egentlig ville vi have ventet lidt med kælderen, til vi var kommet længere i stueplan og med køkken osv. Men vi blev enige om, at vi hellere ville bruge noget krudt på kælderen nu, så vi vidste den var sund og god inden vi gik igang med noget andet. Der skal trods alt et tungt køkken ovenpå, hvor der ikke har været et køkken før, så her er det vigtigt at tjekke at bjælkelaget er i orden, så man ved at det kan klare vægten. Og det var det heldigvis! Der var kun en mindre skade uden betydning ovre ved det ene kældervindue, som kunne klares med en ny overlægger.

Jeg vil prøve det bedste jeg kan at tage jer med igennem processen billede for billede her:

Kælderloftet er pillet ned og der er nu åbent op til stueplan.

Anders piller det nederste af trappen ned da den del er i rigtig dårlig stand og også for at vi kan komme til at hakke gulvet op og støbe under den.

Gulvet hakkes op. Vi har ikke behov for meget mere højde i kælderen – men er godt tilfredse med lidt over 2 meter. Men vi vil gerne have udlignet gulvet, isoleret og installeret gulvvarme. Jeg vil skyde på at der er taget omkring 300 mm af gulvet.

Det er en hård omgang at hakke gulv op…. og her kan I cirka få en fornemmelse af hvor meget vi fjerner

Vinduet er ind til vores spa-afdeling (nederste plan af vores badeværelse i 2 plan) Og det er lavet så man kan bruge det som flugtvej.

Mere end 8 Big Bags bliver fyldt med vores “gamle” kældergulv. Man bliver virkelig overrasket over hvor meget sådanne et gulv fylder når det er hakket op.

Efter alt gulvet er hakket op og fjernet bliver der isoleret med Kingspan Kooltherm og Alu-therm. Der er holdt lidt afstand mht. at hakke gulvet op ud til ydervæggene for at være på den sikre side, så vi ikke risikerer sætningsskader pga. kælderrenoveringen.

 

 

Og så kommer der damp-spære og herefter rio-net på – så er der klar til at blive trukket gulvvarme.

Den gamle væg ind til vaskerummet bliver pillet ned og der bliver trukket gulvvarme.

Nu skal der støbes undergulv ovenpå gulvvarmen.

Undergulvet er nu støbt og det skal nu tørre.

Kælderloftet bliver bygget op igen. Først med træplader.

Så starter arbejdet med Calsiterm. Der kommer 100 mm. på alle ydrevægge.

Opbygning af Calsiterm

Trappen til kælderen går fra køkkenet, men kommer også til at gå fra vores baggård (døren man ser på billedet)

Anders piller det sidste loft ned i vaskerummet

Den gamle trappe ned til kælderen.

Væggene er færdige med at få Calsiterm i det store rum

Bjælkerne bliver slebet og Anders begynder at sætte to lag gips op på hele loftet. Vi bruger vådrums-gips for at være på den sikre side.

Bjælkerne skal have lin-olie når vi er lidt længere i processen.

Det kommende vaskerum skal også have Calsiterm på væggene, men vi skal have alle vores installationer ned først.


Anders har fundet en gammel branddør som vi bruger som bordplade i vores vaskerum. Vi skal naturligvis lave det mere lækkert hernede, og jeg skriver snart et indlæg om vores kommende process og de planer vi har med vaskerummet.

Væggen ved trappen bliver frigjort for puds. Planen er at den skal stå rå. Vi er lidt i tvivl om hvad vi gør med den gamle trappe. Egentlig ville vi gerne have en industriel jerntrappe, men det kan også være vi starter med at reparere den vi har nu og bruger den i en tid.

Næste skridt i kælder-renoveringen er, at vi skal have lagt en plan for hvor vi skal have strøm og lys, så det kan blive rillet ind i Calsitermen inden der bliver spartlet. Og så skal vi have besluttet os for hvilket gulv vi skal have hernede.

Jeg vender snart tilbage med de næste processer! Tak for at I læste med!

13 kommentarer

 • Clara

  Hej! Har I lagt omfangsdræn før isolering af kælderen? Eller har I valgt calciterm som et alternativ?
  Det er rigtig spændende at følge med i jeres projekt!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Salmonstreet

   Vi har valgt Calsiterm og det har fungeret perfekt!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sanne

  Vi overvejer calsitherm på vores kælderydervæg. Den er pudset og har et hjørne hvor pudsen er lidt løs og der er saltudtræk. Hvor meget af pudsen skal fjernes og hvis vi går hårdt til værks i det hjørne bliver vi vel nødt til at pudse op igen inden der sættes plader på for at fladen er plan – og vil det så ikke løsne sig igen ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Salmonstreet

   Jeg vil anbefale at du får en murer med erfaring inden for calsiterm til at kigge på netop jeres projekt for at få den rigtige og bedste vurdering, da det er svært for mig at kommentere på en specifik situation 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Thomas

  Hej med jer!
  Super fedt projekt i har gang i. Jeg skal høre hvor tykt et lag isolering i har i kældergulvet? Jeg kan se det er Kingspan Koolterm og har læst at man kan reducere tykkelsen en del pga den lave varmeledningsevne.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Carsten

   Og hvad har i brugt ude ved ydervæg hvor i ikke ville grave helt ud? Bare en tyndere koolterm plade?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Carsten

  Er det lovligt med synlige bjælker i kælder, når i har en første sal på også? Jeg mener bjælker skal dækkes med to lag gips? Jeg skal selv igang med et lignende projekt, og ville også selv gerne have de synlige bjælker i kælder.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Salmonstreet

   Hvis du fjerner lerindskuddet skal du lave et nyt branddæk. Det er dit branddæk der er afgørende for bjælkerne.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lotte

  Hej Trine 😊
  Skal i have en form for isolering/Rockwool i etageadskillelsen? Eller er det nok med de første træplader og derefter to gange gips?
  Det ser virkelig spændende ud 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Salmonstreet

   Vi laver et branddæk med 50 mm. isolering sammen med de to lag gips + brandfuge og 100 mm. isolering ovenpå igen. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sidse

  Hej! Hold op i er seje!
  Et spørgsmål til Calistern: kan der erstatte at fx grave ud og isolerer kælderen udefra? Eller kan man ikke sætte det sådan op?
  Dbh Sidse

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Hej Trine.
  Så dejligt du deler hele processen. Jeg er lige nødt til at spørge – simpelthen for at blive klogere på det her med kælderrenovering.
  Hvorfor bruger man calistern og linolie? Hvad er det, det gør ift. en sund kælder? 🙂
  Hilsen Mette.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Salmonstreet

   Hej Mette!

   Lin-olie giver vi bjælkerne for syns skyld da vi synes det giver en flot farve og det er et produkt hvor træet stadig kan ånde.

   Calsiterm isolerer væggene og gør at du får en tør og sund kælder da de leder al fugt tilbage ud i jorden igen når der kommer vand m.m. Der findes mange forskellige typer isoleringsplader til kælderen, vi har valgt disse efter vejledning fra vores murer 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kunst og plakater til boligen