Prikken over i’et i badeværelset!

Toning af murstensvægge – DIY

Jeg beklager på forhånd at det har taget lidt lang tid at få lavet dette indlæg ang. hvordan man toner sine murstensvægge. Men jeg har skulle prøve mig lidt frem med forskellige metoder, for at få den helt rigtige farve og det rette look. Men nu synes jeg endelig at jeg har ramt den farve jeg gerne ville, så nu har jeg en DIY guide klar til jer!

Min teori var at lave noget “farvet vand” jeg kunne pensle på væggene, som kunne suge ind i den rå overflade og efterlade dem mørkere i tonen, og knap så gule. Ikke at der er noget galt med gule murstensvægge, de kan være drøn flotte! Men farverne vi kører med her i boligen er mere nedtonede, og mere grå/brune end gule. Og så kunne jeg godt tænke mig, at de kom til at se lidt mere patinerede og rå ud, da de næsten var “for pæne” efter vi havde banket pudsen af. Vi kan jo godt lide det industrielle look 😊

Jeg har lavet en blanding af Jotun Demi Dekk “Terrasslasyr” i farven Nordisk træ (kan fx købes hos Malgodt.dk) hvor forholdende er ca. 1/3 Demi Dekk og 2/3 vand. (Se evt. bøtten nederst i indlægget!)

Farven nordisk træ er lidt kold i tonen, så den gør murstenen knap på gyldne. Jeg har blandet væskerne i en spand og brugt en stor facade-pensel og penslet det på. Penslen er god at bruge, da det er nemmere at komme godt ind i fugerne! Det kan for resten være noget værre svineri at tone sine vægge, så smid evt. nogle gamle håndklæder langs væggen du ønsker at tone, da man plasker noget rundt og sørg for at tørre op undervejs! Nu har jeg gjort det på badeværelset, så det er lidt nemmere, men det er mere hvis du vil gøre det i stuen osv., hvor der måske er lyse trægulve/gulvtæpper osv. Så sørg for at dække RIGTIG godt af!

Det er lidt svært for mig at sige hvor meget du skal bruge, for det kommer selvfølgelig helt an på hvor stort et område du ønsker at tone, og hvor mørkt/lyst det skal gøres. Men er det kun en lille væg, så kan man købe Demi Dekk i små bøtter på lidt under én liter, som rækker til omkring 8-10 m2 når det er fortyndet og man har været grundig! Men skriv endelig og spørg hvis du er i tvivl om noget! Så svarer jeg gerne så godt jeg kan!

Man kan sagtens bruge andre farver i samme Jotun Demi Dekk serie,  der er nemlig en del farver at vælge imellem, og du kan lave toningen mørkere og lysere efter behov, det kommer bare an på hvor meget vand du blander i farven. Jeg vil anbefale at man køber lidt forskellige farver og prøver sig frem et sted hvor det ikke bliver synligt. Det er svært at lave en præcis opskrift, da det kommer helt an på hvordan dine vægge ser ud, hvordan de suger, hvilket resultat du ønsker osv. osv.

Jeg prøvede at tone med lidt forskellige farver bag vores kommende toiletvæg. Det kan måske være lidt svært at se på billedet, men jeg har prøvet 3 forskellige blandinger på billedet nedenunder.

Jeg synes selv den helt til venstre blev bedst i farven, når jeg holdt fliserne op til som skulle passe til toningen. Toningsfarverne bliver hurtigt lidt varme i farven hvis du vælger en farve uden koldt pigment i, da de gule mursten trækker varmt op når de får behandlet overfladen/bliver våde. Så hvis du ønsker at gå væk fra de gylde/varme farver så skal du bruge grå toner. Hvis du vælger en brunere toning, bliver muren mere rødlig erfarede jeg.

Husk også, at når du har prøve-tonet et område, så lige at lade det stå et døgn eller to i stuetemperatur, for at se hvordan farven er når den er tør – det ændrer sig en del! Og hellere blande en lidt for lys farve, så du altid har mulighed for at tone den mørkere.

Når du har fået tonet væggene den farve du gerne vil have dem i, og de er 100% tørre (lad dem gerne stå i nogle dage med varmeblæser/ved stuetemperatur) så skal du afslutte med støvbinder / primer til mur. Her er der nogle der siger at man også kan bruge gulvlak (mat eller blank, det kommer an på det udtryk du ønsker). Det er vigtigt at “låse” væggen, så den ikke står og drysser, og så den bliver vaskbar. Støvbinder/primer kan du købe i de fleste byggemarkeder.

Jeg er helt sikker på at der er andre måder at løse dette på, men dette er blot en DIY til hvordan jeg har gjort, for at opnå vores resultat.

Her er væggen inden den fik toning (det er lidt nemmere at se effekten ordentligt på det store badeværelse længere nede)

Her er væggen stadig våd. Der er tonet øverst og nederst har ikke fået farve endnu.

Væggen er færdig og er nu mere grå i tonen og passer bedre sammen oppe og nede. Det øverste stykke er nemlig originalt murværk og det nederste er blevet lavet i forbindelse med renoveringen.

Væggen inden toning:

Så er jeg startet i det store badeværelse:

Her er væggen stadig våd og skal nu tørre. Men jeg synes allerede nu at man kan se at det bliver flot sammen med fliserne 😊 (gulvet er ekstremt støvet på dette billede, så man skal se på fliserne på væggen) Væggen til højre har ikke fået toning endnu.

Her er væggen tør og det lidt nemmere at se farveforskellen i forhold til det lille badeværelse. Til venstre for brusekabinen er der tonet. Væggen til højre har stadig ikke fået endnu.

Uden toning:

Med toning:

Sådan ser væggen ud med en lampe på.

Og det er denne farve jeg har brugt 🙂 God fornøjelse!

Kunne du finde på at tone dine murstensvægge?

4 kommentarer

 • Hanne Erbs

  Jeg har en rød murstensvæg, tror du man kan gøre noget lignende med den?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • salmonstreet

   det ved jeg faktisk ikke – så skal det kun være hvis du ikke har noget imod at gøre den meget mørk?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Hey.
  Årh bare jeg havde vidst dette i januar da jeg stod med en væg jeg synes var lidt for lys/fesen grå😂 ved du om man kan tone væggen når den har fået lak, eller er løbet så kørt?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • salmonstreet

   Hej Julie! Jeg ved faktisk ikke om man evt. kan afsyre væggen og fjerne lakken?

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Prikken over i’et i badeværelset!