Kreative projekter i Stueetagen!

“Det må være fedt at være SÅ kreativ…..”

Den sætning har jeg hørt mange gange… “Det må være fedt at være SÅ kreativ!” og ja! Selvfølgelig er det fedt, men der skal altså en stor tyk streg under MEN, når jeg siger ja til, at det er fedt… for kreativiteten er ikke altid “gratis” og det vil jeg naturligvis meget gerne uddybe, til jer der måske undrer sig over, hvad jeg egentlig mener med det?

Og måske rammer jeg også nogle af jer der tænker “Sådan har jeg det faktisk også nogle gange….”

Jeg er perfektionist, på den dér måde som egentlig godt kan være enormt opslidende engang imellem. Jeg kan bruge TIMER, DAGE OG UGER på at finde en enkelt lille “dims”, fordi jeg har en forestilling om, at det lige præcis er DEN “dims”, der gør det hele lidt tættere på perfekt eller gør at det DIY “projekt” jeg har fået på hjernen kan lykkedes. Det er både en gave og en byrde at have det sådan. Den evige søgen på det perfekte eller på en perfekt løsning – selvom jeg godt ved at der ikke er noget der er perfekt. Det gør selvfølgelig også, at jeg er blevet en uovertruffen skattejæger, for jeg er blevet enormt god til at finde næsten alt… Om jeg så skal ofre timer af min nattesøvn, eller finde ud af hvad den ting jeg jagter hedder på et andet sprog, så jeg kan udvide min google-søgning – jeg skal nok finde den!! Og jeg giver simpelthen ikke op, for det er svært at slukke en kreativ hjerne når først den er gået i selvsving! Og det gør min altså temmelig tit! Nogle kalder det for passion – og det er nok ikke helt ved siden af.

En anden dygtig og kreativ bolig-blogger (@mosegaardsnyeliv på instagram) spurgte mig i går om et spørgsmål, der præcis rammer den følelse jeg ofte har – “Synes du ikke at det kan være angstprovokerede at følge sine boligdrømme?” – Og jeg havde netop siddet og påbegyndt dette indlæg, så spørgsmålet ramte plet. For JA! Det kan det sgu godt være. Når man er et kreativt og perfektionistisk menneske, har man mange ambitioner, billeder og tanker, at det kan føltes som en værre rodebutik nogle gange. Og man vil bare så gerne have kreativiteten ud, og forme den i de farver, materialer og udtryk som rumsterer rundt inde i hovedet – sådan at alle forventninger til ens egen kreativitet bliver til virkelighed. Og det sker ofte for mig, at det jeg forestillede mig inde i hovedet, ikke bliver lige så godt, når det så er udført (synes jeg selv, selvom andre ikke ser dét) – og det er dælme frustrerende! For så kan det føles som om, at den idé man troede var super god, ikke var så god alligevel – og det kan godt gøre ondt i selvtilliden og troen på egne evner. Og det gør rigtig ondt, når man er perfektionist.

Når jeg for eksempel indretter, skal jeg jo gerne kunne komme med noget unikt og tænke anderledes – jeg vil gerne komme med en kreativitet og nogle løsninger der måske ikke lige er set før osv. Og det er ikke altid lige nemt at opfinde den dybe tallerken igen og igen. Og jeg er helt sikkert min egen største kritiker – jeg har en indre Thomas Treo, der nok skal fortælle mig om det er godt eller skidt det jeg leverer… Jeg er rigtig god til at give mig selv 2 ud af 5 stjerner! Det kan altid blive liiidt bedre….

Men ja! Selvfølgelig er det fedt at være kreativ, men jeg bruger dælme også meget krudt på det! Så tak for at I lægger mærke til det. For selvom det koster mig mange hovedpiner at være kreativ, så vil jeg ikke bytte det for noget! Jeg elsker at være kreativ og det er en del af min DNA og jeg lever og ånder for det! Og ja, jeg kan godt være lidt hård ved mig selv engang imellem, men det gør også at jeg kan presse mig selv og komme med nogle bedre resultater, fordi jeg ikke vil “nøjes”. Og det er her jeg mener at kreativiteten ikke er gratis, den kan være dyrt betalt i nattetimer, tankermylder, skuffelsen over egne evner, nederlag og det der er værre. Men sådan er det, når man gerne vil være god til noget! Og der er ikke et hak i vejen for, at have passion og hjerte med i det man laver.

Og jeg kommer sikkert til at møde masser af mennesker der ikke kan sætte sig ind i, hvorfor det fx betyder så meget for mig at indrette mit hjem -fortælle om det og vise billeder af det, men det betyder ENORMT meget for mig. Jeg elsker det og føler at jeg giver såå meget af mig selv når jeg gør det, og jeg er dybt taknemmelig over at der snart er 20.000 der vil se “min sjæl” omformet til boligindretning og billeder, for det er nærmest dét jeg føler at det er.

Jeg fandt denne tekst, som jeg synes fortæller meget om den passion man har som kreativt menneske:

Kreative folks åbenhed og følsomhed udsætter dem ofte for lidelse og smerte, men også for stor nydelse og fornøjelse.

En dårligt designet maskine forårsager smerte hos en opfindsom ingeniør, ligesom den kreative forfatter føler smerte, når han læser dårlig prosa. Men når en person arbejder inden for sin ekspertise, falder bekymringerne bort og erstattes af en følelse af lykke. Kreative individer nyder processen med at skabe for dens egen skyld. Uden dette træk ville digtere opgive deres stræben efter perfektion og skrive kommercielle jingler, økonomer ville arbejde for banker, hvor de ville tjene mindst dobbelt så meget som de gør på universiteterne, og fysikere ville stoppe grundforskningen og finde ansættelse i industrielle laboratorier, hvor arbejdsbetingelserne er bedre og resultaterne mere forudsigelige”

Kilde: Mihaly Csikszentmihalyi (1996) “Creativity: The Work and Lives of 91 Eminent People”, HarperCollins

 

Man siger også at det ofte er disse 7 personlighedstræk der karakteriserer kreative mennesker:

1. Associativ orientering: Har fantasi, er legesyge, har en rigdom af ideer, evne til at blive opslugt, glidende overgang mellem drøm og virkelighed.

2. Behov for originalitet: Gør modstand mod regler og konventioner. Har en rebellignende indstilling med et behov for at gøre noget, som ingen anden gør. (HØRT! 😀 Der står “celebrate originality” henover kroppen på mig i blæk! :-D)

3. Motivation: Har et præstationsbehov, målrettethed, og har udholdenhed ved vanskelige problemstillinger.

4. Ambition: Behov for at have indflydelse, at få opmærksomhed og anerkendelse.

5: Fleksibilitet: Evnen til at se forskellige sider ved problemstillinger og kan holde forskellige løsningsmuligheder åbne.

6. Lav følelsesmæssig stabilitet: Tendens til at opleve negative følelser, større svingninger i humør og stemningeleje og mangel på selvtillid.

7. Uomgængelighed. Tendens til at være lidt uomgængelig og til at finde fejl og mangler ved sager og mennesker.

Jeg synes der er nogle gengangere i punkterne fra det indlæg, hvor jeg skrev om at være introvert – læs evt. her hvis du lige vil have den med også:

http://salmonstreet.dk/2018/08/14/at-forstaa-hvem-jeg-er/

 

Kom gerne med kommentarer! Og tak for at du læste med.

16 kommentarer

 • Henriette

  Hold nu op hvor du rammer plet det er så vildt. Og NEJ det er ikke altid lige fedt at være kreativ for mit vedkommen mangler jeg næsten altid lige det sidste for jeg er helt tilfreds.
  Men som alle andre elsker jeg at følge med hos jer, i laver mange lækker løsninger. God søndag til jer😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • salmonstreet

   Tusind tak Henriette! Dejligt at du følger med!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Er vild med dette blogindlæg 🙂
  Tak for deling! Dejligt at følge med!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Meget spændende skriv! Jeg er selv en introvert kreativ person. For 4 år siden købte vi en gammel villa i Søborg og omdannede den til et hjem. Den bedste beslutning, men også det hårdeste år da vi renoverede. Mange nætter gik med kreativ tænkning og ideer! Når min venner og veninder spørger om gode ideer og løsninger, så rumsterer ideerne i mit hovede, har svært ved at slippe den før den er blevet til virkelighed. Nu har jeg forsøgt mig som indretningskonsulent, det er svært at “bryde igennem”, og her til at starte med er man meget sårbar da ens ideer er meget personlige, kenders den følelse? Mvh Stinne

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • salmonstreet

   det kender jeg bestemt godt! Men jeg er som jeg også skriver også meget sikker på at man ofte er for hård ved sig selv! Og det som regel er drøn godt det man laver, selvom man ikke selv er helt tilfreds 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stinehallgrenfrederiksen@gmail.com

  Shit mand… Det spot on!
  Jeg er selv en kreativ sjæl! Har arbejdet på et projekt nu i 3 år, drømmen er at komme ud og vise verden mit produkt! Men min perfektionisme holder mig tilbage.. Det kan godt liiige bliver lidt federere, og lidt bedre!! Det er ret opslidende i længden at have det sådan 🤤
  Tak fordi du deler, og tak fordi at vi må følge med Jeg har mega optur over det du laver i hvert fald!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • salmonstreet

   Selv tak Stine, for at du også deler! Nogle gange hjælper det bare at høre andre sige det højt, til at man forstår hvem man selv er. Sådan har jeg det i hvert fald, så jeg håber at jeg kan inspirere andre med mine små skriverier 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bettina Sindal

  Vær stolt! Det koster at være særegen, men jeg tror at din himmel er højere.
  Det er en fornøjelse for mig at følge dit fine og særlige univers.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • salmonstreet

   Tusind tak Bettina! Jeg er også stolt, nogle gange og andre gange bare træt af jeg ikke føler at det lykkedes… Men det er jo sådan livet skal være, og det der gør at man knokler videre 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Super fedt skrevet 😍 Er vild med din kringlede tilgang til indretning 🤩

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • salmonstreet

   tusind tak Christina! Og tak for at du læste med <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Birthe

  Du er bare så god trine😎😎😎❤️❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  So true Trine.
  Vær stolt af din perfektion 👌

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • salmonstreet

   Tak Camilla <3 Det er jeg også..! Og taak for at du læste med!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kreative projekter i Stueetagen!